Vragerups gård

Gården

Vragerups gård

När Lunds universitet grundades 1668 hade det donerats ca 1200 gårdar på ca 1000 ha.  Idag återstår 16 brukningsenheter. Under den feodala verklighet som rådde på 1600-talet kom all inkomst från jorden. Systemet var naturahushållning med indelta löner. Universitetets ekonomi baserades på avkastningen från donerade lönejordar, olika tionden och vaxljusmedel. Under större delen av 1700-talet tilldelade universitetet sina professorer och högre tjänstemän en gård som löneförmån. De hade fri dispositionsrätt över hemmandet och kunde sköta det med hjälp av åbo eller eget tjänstefolk. Mot slutet av 1700-talet fungerade inte systemet längre, professorernas antal blev större än gårdarnas. Därefter kom de att utarrenderas efter offentlig auktion till högstbjudande. Inkomsten gick till att avlöna lärarna på universitetet. Universitetet har således varit jordägare under en tid då jordbruket förändrades från feodala och traditionella former till en alltmera kapitalistisk inriktning. Staten både övertog finansieringen av universitetets ekonomi i växande utsträckning och fastställde villkoren för jordbruket.

Äldre fotonDet finns kartor över hur Vragerupsmarken m fl  var uppdelad under olika tider. Här på Vragerup byggdes husen 1850. Vragerups gårds mark ägs än idag av Lunds Universitet. Familjen Wraghe har  arrenderat marken och husen sedan 1897.  2009 hade vi turen att kunna förvärva hus, tomt och ca 3 ha jord.

På ett av uthusen finns en vällingklocka som påminner om tiden då folket på gården kallades in till middag. När Christians far var liten ca år 1930 var det dagligen ca 20 personer som skulle hållas med mat. Dessa kom då in och åt i ”stuan” som ligger i anslutning till köket. Under sommarmånaderna var det ytterligare ca 10 personer som tillfälligt kom för att bl a gallra och hacka i betorna och sköta om den stora trädgården. På gården bodde det två familjer och ”svinaryktaren” där vi idag har Vragerups Våning.  Inne i boningshuset bodde hushållerskan och barnflickan. Det var mycket folk som arbetade på gården på den tiden. Idag är vi 2 personer som arbetar här. Därför gläds vi åt att vi har våra gäster som kommer och livar upp tillvaron gården.

Bed and Breakfast har vi haft på gården sedan 1991. Vi har alltid tyckt att det är viktigt att vårda ”det gamla” och det som redan finns. Möbler kläs t ex om för att de skall kännas fräscha fast de är gamla. Vi har tapetserarkurs här på gården på så sätt har jag proffshjälp till detta arbetet. Vi renoverar lite då och då men slit och släng är inte vår grej. Det skall kännas lite som att tiden står still på Vragerup. Vi tycker att det ger ett visst lugn. Däremot tycker vi att det är viktigt att sängarna är fräscha och i  bra skick . Man skall sova gott.

Lantbruket

BetupptagarenIdag bedrivs ett aktivt lantbruk på Vragerups gård. Vi odlar vete, korn, raps, gräsfrö och sockerbetor. Vi kör även en del maskinstation åt andra lantbrukare.

LantbrukVår son och hans familj som numera driver en egen gård har ett hundratal amkor plus att de föder upp tjurar till slakt. Korna går på lösdrift ute året om och deras kalvar likaså. Tjurarna slutväxer i en lösdrift där de utfodras med ensilage. Via hemsidan www.lantkäk.se säljer Josefine köttlådor med eget nötkött tillsammans med två kollegor vilka har lamm och fläskkött.

På somrarna brukar vi ha några ungdjur som går här på Vragerup för att hålla våra betesmarker öppna. Övrig tid på året har vi inga djur här mer än hundarna och katterna.

Familjen Wraghe

Anna med hundarnaFamiljen Wraghe har huserat på Vragerup sedan slutet på 1897. Idag är det Christian som är fjärde generation Wraghe som tillsammans med hustrun Anna driver gården.

Vår son Alexander och hans hustru Josefine och deras två barn driver idag en egen gård 20 minuter ifrån Vragerup. Vi hjälps åt så mycket vi kan. Vår dotter Olivia och hennes familj bor numera åter på gården och finns tillhands då och då när vi behöver lite hjälp, främst med B&B.

Vi alla hälsar er hjärtligt välkomna till Vragerup!